Drevprov
Anmälan
Anmälan till drevprov sker via Svenska Kennelklubbens system, SKK Start.
För att kunna anmäla en hund till drevprov måste du ha ett konto i SKK Start och vara inloggad på detta. Har du inte något sådant måste du skapa ett, det gör du enklast i länken nedan.
Drevprovsperioder
Period 1 Oktober
Period 2 November
Period 3 December
Period 4 Januari
Period 1 uttagning till Basset SM
Högsta provresultat blir SM-representant, näst högsta blir reserv.
Avgift
Startavgift till Bassetklubben 200 SEK betalas via anmälningssystemet vid anmälan. Domarersättning 450 kr samt ev. bilersättning betalas direkt till domaren vid provets genomförande.
Övrigt
För att få starta på drevprov krävs medlemskap i Svenska Bassetklubben/rasklubben (gemensamt medlemskap) eller motsvarande nordisk organisation. Om annan än ägaren är hundförare ska även hen vara medlem i någon klubb inom SKK-organisationen eller i annan FCI-ansluten organisation. Du får starta på drevprov utan att hunden har varit utställd. Har du samlat ihop tre 1:a pris måste hunden ha fått minst ’Good’ på officiell utställning för att tilldelas ett jaktprovschampionat.
Du kan starta på drevprov under jaktsäsongen för drivande hundar, dvs 1 okt – 31 jan. Har du en hund som är rådjursren enligt ett RR-prov kan du även starta i september resp februari.
Prov som betalats, men som av någon anledning skjutits upp, måste utnyttjas inom innevarandeverksamhetsår, annars anses pengarna förbrukade. Eventuell återbetalning sker endast eftergällande reglemente.
Drevprovskommissarie
Närke, Värmland, Dalarna
Hans Thyr
FULLMÄKTIGE
Fullmäktige i avdelning Mellan
Magnus Skogsman
Gunnarskärsvägen 30
663 33 Skoghall
Mail: skogsmanmagnus@gmail.com
Tel: 070–2399111
Biträdande fullmäktige
Roger Modén
Enbärsvägen 9 A
683 33 Hagfors
Tel: 070-8188001
Kollegiedagar i SBaK Mellan 2024–2025: 6/11, 9/12, 13/1, 3/2
Intresserad av att bli drevprovsdomare?
Det kommer under hösten genomföras utbildning för nya drevprovsdomare. Är du van småhundsjägare och startat egen hund på drevprov finns möjlighet attpåbörja elevtjänstgöring innevarande år.
Kontakta i så fall Drevprovskommissarie
Svenska Jägareförbundets råd och riktlinjer för jakt och jaktträning.
Användning av jakthundar är en mycket gammal kulturform och effektiva jakthundar som nyttjas på rätt sätt har ett starkt samband med en framgångsrik jakt och en god jaktetik Ett särskilt kännetecken för den svenska jakthundstraditionen är användning av hundar som jobbar ensamma långt ifrån föraren. Bakgrunden till detta är det svenska landskapets karaktär med vidsträckta jaktområden. Dessa förhållanden ställer mycket stora krav på hundens lydnad och jaktträning.
Förarens kunskap om såväl hundens egenskaper och funktion som hänsyn till viltets situation och beteende är också avgörande. I alla sammanhang krävs gott omdöme och stor medvetenhet hos hundföraren om hans eller hennes strikta ansvar för hundens handlingar – såväl gentemot viltet som mot människor och egendom.Syftet med användning av hund i den svenska jaktutövningen är tvåfaldigt. Dels används jakthunden för att antingen ”leda” jägaren till viltet eller också att på något sätt få viltet i rörelse så att jägaren ska kunna komma till skott.Dessutom används jakthunden för att hämta skjutet vilt eller spåra upp skadat vilt. När vilt skadats i samband med jakt, viltolycka eller annan situation används hunden för att snabbt förkorta onödigt lidande.
Varje år jagas det flera miljoner jaktdagar med hund i vårt land och i alla sammanhang krävs ett mycket gott samspel mellan förare och hund.Vissa raser är avlade för att ha mycket egen vilja, energi och robust psyke, vilket kan vara nödvändigt för dess arbete under jakt.Var därför noga med valet av jakthund så den passar såväl dina behov för jakten som dina möjligheter att vara en god ledare för hunden. Nyttja Jägareförbundets och specialhundsklubbarnas kursverksamhet och instruktörer för att utbilda din hund och dig själv.